Erfpacht onder vuur

Erfpacht voor werklocaties: voor- en nadelen op een rij

Erfpacht voor werklocaties: voor- en nadelen op een rij

Theo Föllings brak onlangs een lans voor erfpacht en ook Reinoud Fleurke refereerde op Stadszaken aan het erfpacht-instrument. Toeval of niet, Deloitte berichtte vorige week dat erfpacht een vlucht heeft genomen. Maar is erfpacht wel zo ideaal? 5 vragen aan Deloitte-partner Frank ten Have.

1. Theo Föllings pleit in een artikel op Stadzaken.nl voor de (her)invoering van erfpacht als voorwaarde voor circulaire gebiedsontwikkeling. Zie u dat ook zo?

‘Daar is wel iets voor te zeggen, maar er zit ook een keerzijde aan het verhaal. Elke beperkende factor die je in de erfpachtvoorwaarden opneemt, kan belemmerend zijn voor de afzet. Veel bedrijven blijven een negatieve connotatie hebben bij erfpacht. Het wordt gezien als een tikkende tijdbom die de gemeente kan laten afgaan als de canon is afgelopen, ze kan een nieuwe prijs vaststellen die in theorie 10 of wel 20 keer over de kop kan gaan. In beginsel kan de gemeente de grond na afloop van de erfpachtperiode terugclaimen en allerlei eisen stellen ten aanzien van het gebruik.

Vanwege deze en andere onzekerheden is erfpacht in een kwaad daglicht komen te staan. Daarom hebben we in 2013 gepleit voor de invoering van een publieksvriendelijke erfpacht. Dat betekent dat: de keuze voor erfpacht bij de koper ligt; de afnemer van een kavel te allen tijde de erfpacht mag afkopen; er helderheid en zekerheid is rondom de canonontwikkeling en er dus geen grondwaardeherzieningen plaatsvinden, wat feitelijk neerkomt op een eeuwigdurende erfpacht.’

Bron en meer informatie: Erfpacht voor werklocaties: voor- en nadelen op een rij, 5 augustus 2016